Powered by Smartsupp Solární panel: Péče a údržba pro stabilní výkon | Morasol, moravská solární s.r.o
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Solární panel: Péče a údržba pro stabilní výkon

Solární panel: Péče a údržba pro stabilní výkon



Datum konání:
3.2.2021

Solární panel je velmi odolné zařízení vůči přírodnímu působení, ale spoléhat pouze na tento fakt samozřejmě nelze. Jednou za čas je dobré myslet i na údržbu! Nemusíte se ale bát, potřebná údržba není nikterak složitá.

28.jpg

Nepodceňujte zdraví solárních panelů a jeho údržbu

Tvrdé sklo a rám solárního panelu chrání citlivé zařízení před mechanickým poškozením vnějšími silami, například padání kroupů nebo plodů stromu. Mezery mezi rámem a fotovoltaickým zařízením jsou utěsněny, tudíž je zařízení chráněno i před navlhnutím a následným poškozením. 

I přes veškerou ochranu a odolnost se může stát, že dojde k prasklině, nebo rozsáhlejšímu poškození. Proto se se dostáváme k prvnímu doporučení a tím je pravidelná kontrola. Stačí, když se jednou za čas ujistíte, že je všechno v pořádku. V případě, že by se vám něco nezdálo nebo byste nalezli jakoukoli závadu, neváhejte a okamžitě kontaktujte servisního technika, který problém vyřeší.

Stejně tak, jako se Vám zanáší auto pilem, prachem, nečistotami z výfukových plynů či ptačím trusem, i fotovoltaické panely se potýkají s těmito problémy. Na povrchu panelu se díky těmto faktorům postupem času vytváří film, který nepropouští světlo a tím se značně omezí výkon a životnost této malé sluneční elektrárny. Každý rok co povrch panelu nebyl očištěn je jeho výkon ponížen zhruba mezi 12% až 20%. Záleží na typu panelu a prostředí.

Možná vás napadá otázka, zdali nečistoty z povrchu fotovoltaického panelu nesmyje déšť. Částečně ano, ale musíme mít na paměti, že dešťová voda není sterilní a vytváří fleky, které přispívají k tvorbě nepropustného filmu.

Jak často je potřeba solární panel čistit?

Doporučuje se jednou do půl roku a stačí tvořící se film pouze setřít například mopem, stěrkou nebo rotačními kartáči. Popřípadě panely omýt tlakovou vodou.

A to je vše! Ještě je třeba zmínit, že je vhodná pravidelná dvouletá kontrola technikem, který může odhalit složitější závady a zároveň Vám změří výkon vaší fotovoltaické elektrárny.

Pokud byste měli jakýkoliv dotaz, neváhejte se na nás obrátit pomocí kontaktního formuláře. Rádi vám na vaše dotazy odpovíme.

Stáhnout si můžete např. i náš e-book!