Powered by Smartsupp Fotovoltaika celosvětově – jaká jsou čísla? | Morasol, moravská solární s.r.o
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Fotovoltaika celosvětově – jaká jsou čísla?

Fotovoltaika celosvětově – jaká jsou čísla?



Datum konání:
5.1.2021

Celosvětový vývoj fotovoltaiky

11.jpg

Fotovoltaika – fotovoltaická elektrárna

Zamýšlíte si pořídit solární panel, a zajímá vás, jaká měla fotovoltaika vývoj a jak je to s ní celosvětově? V následujících odstavcích naleznete pár informací z historie ohledně fotovoltaických panelů a o jejich rozvoji.

První použitelný fotovoltaický článek byl vytvořen v laboratořích pana Bella a jeho účinnost byla pouhých 6 %. 

Fotovoltaické panely byly po zdokonalení v roce 1954 použity dokonce pro napájení družic. Postupem času se začala fotovoltaika ale rozšiřovat nejen díky jejímu využití, ale také díky klesající ceně křemíku, který je ve fotovoltaickém odvětví dominantním materiálem. Panely se nejdříve používaly k pohonu menších spotřebičů a díky tomu, že nepotřebují obsluhu ani palivo, byly velmi využívané i na moři.

Dnes už se fotovoltaické panely vyrábí se spotřebou energie, které jsou samy schopny v průběhu jejich fungování několikanásobně vrátit a to také díky zvýšení životnosti panelů, která dnes může dosahovat i 25 let. 

Sluneční energie patří mezi obnovitelné zdroje energie, které za sebou při jejich fungování nenechávají emisní stopu. To je jeden z důvodů, proč dnes můžeme panely vidět i na rodinných domcích nebo na střechách budov ve městech. Právě díky využívání střešních ploch se dostala výroba této energie z hodnoty 1,3 GW (gigawatty), která byla zaznamenaná v roce 2 000, na hodnotu zaznamenanou v roce 2017, která činí 390,6 GW. Tato hodnota i dnes stále rapidně stoupá.

Jak je to na různých kontinentech?

Evropa

Nárůst výroby solární energie v Evropě byl nejvyšší v roce 2011. Zvyšující cena křemíku a nedostatečný výkon omezil využití tohoto obnovitelného zdroje a jeho útlum můžeme sledovat do roku 2014, kdy začal opět rapidně stoupat. Vzestup můžeme vysvětlit lepšími technologiemi, tudíž i výkonnostní samotného panelu. I z politických důvodů, které kladou větší nároky na šetrnost k okolnímu prostředí. V roce 2017 byla v Evropě zaznamenána celková výroba solární energie v hodnotě 108,9 GW.

Asie

Asii byl růst produkce solární energie víceméně lineární a v roce 2017 dosáhla 211,2 GW produkce. Z toho má Čína podíl v hodnotě 130,6 GW, ale čím doopravdy dominuje je produkce fotovoltaických panelů, která se pohybuje okolo 70 % celosvětového trhu.

Afrika

Dalším kontinentem, který je třeba zmínit je Afrika. Konkrétně Keňa a Tanzánie, kde se rychle zvyšuje počet obyvatel, tudíž je po energii v této oblasti velký shon. Fotovoltaika a solární energie je ideální volbou, protože budovat elektrické vedení do vesnic poblíž měst by bylo velmi náročné.

Amerika

I v Jižní Americe můžeme nalézt místa se solárními elektrárnami, které ale činí pouhé 3 % produkce elektrické energie, protože i nadále je většina zemí závislá na dovážené ropě. V USA je hodnota solární energie 42,9 GW, která byla zaznamenaná v roce 2017 a její růst je velmi pozvolný.

Uvažujete o pořízení fotovoltaiky, ale chcete se nejdříve dozvědět více? Stáhněte si praktický e-book nebo si prohlédněte další články!