Powered by Smartsupp Recyklace solárních panelů: jak to s ní je? | Morasol, moravská solární s.r.o
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Recyklace solárních panelů: jak to s ní je?

Recyklace solárních panelů: jak to s ní je?



Datum konání:
28.7.2021

Možná už jste slyšeli nebo četli informace o tom, že se solární panely nedají recyklovat a škodí tak životnímu prostředí. Nebo třeba, že recyklace solárních panelů je příliš nákladná. Jedná se však o mýtus! Nemusíte se obávat, že solární panely zůstanou ležet někde v krajině nebo skončí na skládkách. Pojďme se společně podívat, jak to vlastně s tou jejich recyklací doopravdy je.

56.jpg

Dají se tedy panely recyklovat?

Z čeho jsou vlastně solární panely vyrobeny? Naprostou většinu solárních panelů v ČR tvoří křemíkové moduly. U těch připadá největší podíl na sklo (až 70 %), které je velmi dobře recyklovatelné. Hliníkový rám pak tvoří přibližně 20 % a z hlediska recyklace je hliník velmi vhodný materiál. Věděli jste, že hliník navíc při recyklaci neztrácí svou kvalitu, jako je tomu u organických materiálů jako je například plast nebo papír? Další složkou jsou pak vzácné prvky. Například stříbro, měď, indium a další, se kterými také není problém. Zbytek připadá zejména na plasty. Ty asi jak každý ví také lze celkem snadno recyklovat.

Velmi zřídka se v ČR můžeme setkat s tenkovrstvými panely, kde je jednou ze složek i kadmium. To je sice nebezpečný prvek, ale ve formě ve které je v panelech nemůže proniknout do biologického řetězce ani při poškození modulu. Tyto panely jsou navíc vyrobeny z více než 95 % ze skla a hliníku. Pokud bychom tedy chtěli provést srovnání například s jadernou energetikou vedou si solární panely nepochybně mnohem lépe.

Recyklační procesy

Díky tepelnému recyklování může být znovu využito až 97 % materiálů ze solárních panelů. Problém je v tom, že takto mohou být recyklovány pouze panely, které neobsahují křemík. Pokud panely křemík obsahují je recyklace o něco složitější. Panely musí být rozebrány mechanicky nebo manuálně. Tento způsob je ale jen nepatrně méně efektivní než tepelné recyklování. Jeho efektivita je až 95 %.

Odhaduje se, že z 20 kg panelu, je možné recyklovat až 19,5 kg. Recyklaci panelů by ještě více pomohlo, kdyby se podařilo vyvinout efektivnější metodu recyklace křemíku.

Kdo má povinnost recyklovat?

Fotovoltaické panely mají životnost přibližně 35 let. Po skončení jejich životnosti jsou za jejich recyklaci i její zaplacení ze zákona zodpovědní výrobci nebo prodejci. Pokud byly ale panely instalovány do konce roku 2012, pak nesou tuto zodpovědnost jejich majitelé.

Motivací pro recyklaci panelů může být opětovné zpracování skla a hliníku i fakt, že se recyklace vyplatí i z ekonomických důvodů. A to díky zisku ze samotných surovin. To potvrzuje i studie ČVUT, ze které vyplývá, že náklady na recyklaci běžných křemíkových modulů se zaplatí již z rozebrání a získání hliníku, mědi stříbra a dalších vzácných kovů.

Kdo recyklaci zajišťuje?

V ČR zajišťují recyklaci tzv. kolektivní systémy pro zpětný odběr elektrozařízení. Recyklací solárních panelů se jich zabývá zhruba deset. Nyní se zatím recykluje jen velmi malé procento panelů. Jedná se zejména o mechanicky poškozené solární panely. Z důvodu vysoké životnosti panelů je totiž vysloužilých panelů velmi málo. Postupně jejich množství poroste a s ním i zájem zpracovatelských zařízení o tento cenný odpad.

Chcete se o fotovoltaice dozvědět víc? Přečtěte si náš e-book, který je zdarma nebo další články na blogu.