Powered by Smartsupp Kde se vzala fotovoltaika? Historie přehledně. | Morasol, moravská solární s.r.o
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Kde se vzala fotovoltaika? Historie přehledně.

Kde se vzala fotovoltaika? Historie přehledně.



Datum konání:
15.3.2022

Fotovoltaické panely na střeše. Obliba neustále roste.

Ač fotovoltaické panely na střechách budov vídáme relativně krátkou dobu, fotovoltaika není tak mladá, jak by se mohlo zdát. Kdo objevil fotovoltaický jev a kdy se fotovoltaika dostala do moderního světa? Historie fotovoltaických panelů v kostce.

1876 – objevení fotovoltaického jevu

Fotovoltaický jev byl poprvé spozorován v roce 1876 vědci William Grylls Adams a Richard Evans Day. Co to ten fotovoltaický jev ale vlastně je? Pojďme si to popsat jako pro lajky.

Fotovoltaický jev: Když sluneční záření dostatečnou silou dopadne na povrch polovodičového materiálu (např. na křemík), vyrazí z něho záporně nabitou částici (elektron). Ten za sebou zanechá tzv. díru, která představuje kladný náboj. Jelikož se kladné a záporné částice přitahují, elektron by se velmi rád vrátil zpátky na své původní místo. Tomu se zabraňuje tenkou vrstvu položenou na panelu, kde se uvolněné elektrony zachycují. Ve spodní i horní vrstvě tak vznikne přebytek částic a vytváří se tak mezi nimi napětí. A takhle ve zkratce fungují fotovoltaické panely.

1883 – první fotovoltaický článek

O 7 let později od objevení fotovoltaického jevu byl sestrojen první fotovoltaický článek. Charles Fritts k jeho sestrojení nepoužil v rámci polovodičových materiálů typický křemík, nýbrž selen. Selen následně potáhl tenkou vrstvou zlata (zde byste si měli vzpomenout na vysvětlení FV jevu výše). První fotovoltaický článek měl pro dnešní svět směšnou účinnost a to pouze 1 %. Dnes se účinnost pohybuje kolem 12-34 %. Dál to z fyzikálních důvodů zkrátka nejde.

1958 – první družice s fotovoltaikou

Malý krůček pro člověka, velký krok pro lidstvo. V roce 1958 byla do vesmíru vypuštěna první americká družice. Vanguard I měla velikost grapefruitu a vážila pouze 1,46 kg. Stala se tak historicky první družicí, která získala elektrickou energii ze slunečního záření.

1979 – fotovoltaika na sériovém trhu

Překvapivě, až 19 let od prvních fotovoltaických panelů v kosmu, se panely dostaly na sériový trh.

2008 – BOOM fotovoltaických panelů

Rok, kdy fotovoltaické panely zaznamenaly velký boom. Díky přesunutí výroby do Číny totiž začala klesat cena krystalického křemíku. Obliba fotovoltaických panelů stále roste.

Neustále rostoucí trend fotovoltaiky

Hledanost slova fotovoltaika neustále roste. Křivka se víceméně shoduje s oblíbeností umisťování fotovoltaických panelů jak na nekomerční, tak na komerční objekty.

graf

Zdroj: Google Trend, 03/2022

Chcete se o fotovoltaice dozvědět víc? Přečtěte si náš e-book, který je zdarma nebo další články na blogu.

47.jpg

Uvažujete o pořízení fotovoltaiky, ale chcete se nejdříve dozvědět více? Přečtěte si náš E-BOOK, který pro vás máme zdarma. Nebo nás rovnou kontaktujte přes poptávkový formulář a naši technici se vám ozvou s ideálním řešením na míru!

CHCI NEZÁVAZNOU NABÍDKU