Powered by Smartsupp Jak probíhá servis fotovoltaických panelů? | Morasol, moravská solární s.r.o
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Jak probíhá servis fotovoltaických panelů?

Jak probíhá servis fotovoltaických panelů?



Datum konání:
30.9.2020

Jak již víte, instalace fotovoltaiky není žádná věda. Nejdelší částí procesu je totiž vyřízení potřebné dokumentace, nikoliv samotná instalace solárních panelů na Vaši střechu. Se servisem je to podobné.

51.jpg

Jak to tedy se servisem je?

Pravděpodobně Vás nepřekvapí, že panely nepotřebují téměř žádnou péči. Jsou schopni odolat nepříznivým vlivům počasí a nejsou tak potřeba žádné zásahy do střechy, ani dlouhé hodiny práce. Ale protože je lepší problémům předcházet, než je řešit pozdě, doporučujeme provádět pravidelné preventivní prohlídky. Určitě přece znáte rčení, že kapající voda po čase i do beton vyhloubí díru..

Po instalaci fotovoltaických panelů, jejich samotném spuštění a nastavení, Vás naši technici v obsluze sice zaškolí, nicméně oni sami ví o fungování a konstrukci panelů přeci jenom nejvíce. Vaším úkolem bude panely kontrolovat hlavně vizuálně a sledovat případné problémy. Technik ale díky svým znalostem může objevit i takové závady, které vy můžete přehlédnout nebo takové, které by se problémem do budoucna teprve staly.

Technik zná do detailu konstrukci solárních panelů a proto ví, kam přesně se dívat. Prohlédne veškeré viditelné součástky jako jsou matice, šrouby a jiné spojovací komponenty. Také změří výkon a odhalí případné poruchy. Pokud to bude nutné, zkontroluje i pojistky a kabeláž – i to totiž může ovlivňovat správné fungování Vaší fotovoltaiky.

Na závěr zopakuju zlaté pravidlo, kterým byste se měli řídit (a nejen vlastnící fotovoltaiky): “Lépe dříve, než později.” nebo také “Lepší pozdě, nežli později.” Pokud totiž závadu na fotovoltaice neodhalíte včas, může se to odrazit nejen na nákladech na opravu, ale i na době návratnosti počáteční investice. Preventivní prohlídku doporučujeme provádět cca jednou za 2 roky. Jedině tak můžeme předejít větším problémům, zanedbání pravidelných kontrol by se poté nemuselo líbit vaší peněžence.

Pravidelná dvouletá kontrola vychází relativně levně, částky se pohybují od 2 do 3 tisíc Kč.

Pokud byste měli jakýkoliv dotaz, neváhejte se na nás obrátit pomocí kontaktního formuláře. Rádi vám na vaše dotazy odpovíme.