Powered by Smartsupp Jak funguje fotovoltaický panel? | Morasol, moravská solární s.r.o
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Jak funguje fotovoltaický panel?

Jak funguje fotovoltaický panel?



Datum konání:
13.10.2020

Přemýšleli jste někdy, jak vlastně funguje fotovoltaický panel? Solární panely fungují bez Vaší pomoci a jediné, co potřebují, je sluneční energie. Jak je ale možné, že se přijatá sluneční energie mění na elektrickou energii? V tomto článku bychom vám to chceme jednoduše vysvětlit.

26.jpg

Fotovoltaický panel jednoduše:

Základem fotovoltaických, neboli solárních panelů jsou tzv. fotovoltaické články. Foto znamená světlo a voltaický představuje produkci elektřiny. 

Tyto články se skládají ze dvou vrstev polovodičů. Každý z nich má rozdílný náboj – jedna pozitivní a druhá negativní. Stejně jako je tomu např. v baterii. Vrstvy jsou dále chráněny dvojitým pláštěm ze speciálního skla.

Nyní se dostáváme k tomu, co se děje se sluneční energií. Polovodiče absorbují fotony ze slunečního záření, které následně transformují do stejnosměrného proudu. Tento stejnosměrný proud následně putuje do střídače napětí, kde je přeměněn na střídavý. 

Tento proces se opakuje několikrát za vteřinu a to zcela neslyšně. Počet opakování se šplhá až k 1 miliardě.

Energie, která proudí skrze střídač, je následně vedena přes elektroměr do hlavního panelu, skrz který je elektřina dodávána do Vašeho domu. Je na něm tedy závislá např. Vaše lednička, televize nebo elektrická trouba. 

Doufáme, že nyní víte o fotovoltaických panelech zase o něco více. Kdybyste měli jakékoliv otázky, neváhejte nás kontaktovat pomocí našeho kontaktního formuláře, který naleznete na tomto odkazu.

Podívat se můžete také na naše další články, zajímá vás např. Proč je fotovoltaika dobrým způsobem získávání energie?

Uvažujete o pořízení fotovoltaiky, ale chcete se nejdříve dozvědět více? Přečtěte si náš E-BOOK, který pro vás máme zdarma. Nebo nás rovnou kontaktujte přes poptávkový formulář a naši technici se vám ozvou s ideálním řešením na míru!

CHCI NEZÁVAZNOU NABÍDKU