Powered by Smartsupp Fotovoltaické panely: Jaká je jejich životnost? | Morasol, moravská solární s.r.o
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Fotovoltaické panely: Jaká je jejich životnost?

Fotovoltaické panely: Jaká je jejich životnost?



Datum konání:
8.12.2020

Jedny z nejčastějších otázek, které si kladou lidé při pořizování solární elektrárny zní: Jaká je životnost solárních panelů? A vyplatí se mi fotovoltaické panely?

29.jpg

Většina firem na trhu udává, že fotovoltaické panely vydrží účinně fungovat nejméně po dobu 25 let. To ale neznamená, že po uplynulé době, musíte panely vyhodit. Během let totiž klesá panelům pouze jejich účinnost.

Výrobci převážně garantují 90 % účinnost po 12 letech a 80 % účinnost po 25 letech. U evropských a německých panelů je ale dokázáno, že realita je výrazně lepší! Tudíž využívat solární energii můžete zhruba 35 let. Přitom návratnost investice se udává, při dnešních cenách energie za 6-7 let.

Je však důležité klást si otázku, zda-li je výhodné provozovat fotovoltaiku, které klesá účinnost a také jestli během uplynulých let, nebyla zdokonalena technologie výroby.

Technologie jde neustále dopředu a tím pádem roste i životnost panelů. Dnešní panely jsou zapouzdřeny tvrzeným sklem tzv. Glass-Glass, díky kterému vzrostla jejich životnost.

Největším nepřítelem fotovoltaiky jsou různé atmosférické děje, kvůli kterým klesá jejich účinnost. Mezi ty nejhorší patří hlavně povětrnostní podmínky, kroupy, déšť, sníh ale i samotné sluneční záření. Proto se také doporučuje uzavření pojistky. Ovšem nemusíte se bát při každém krupobití. Moderní sluneční panely jsou testovány kroupy o rozměru 25 mm o rychlosti větru 80 km/h. Pokud už dojde ke krupobití, je vhodné po skončení bouře zkontrolovat panely a ty které jsou poškozené odpojit a nahradit novými, čímž zamezíte ztrátě výkonu. Velký pozor si dejte na mikrotrhliny, které nejsou viditelné pouhým okem.

S případnými dotazy se nás neváhejte obrátit, ať už telefonicky, e-mailem nebo naším kontaktním formulářem. Rádi Vaše dotazy zodpovíme.

Pokud dotazy nemáte, ale stejně by vás toto téma zajímalo více, stáhněte si náš e-book: "Co vědět před pořízením fotovoltaiky?"