Powered by Smartsupp FOTOVOLTAICKÝ OHŘEV VODY I - O co vlastně jde? | Morasol, moravská solární s.r.o
Drobečková navigace

Úvod > Blog > FOTOVOLTAICKÝ OHŘEV VODY I - O co vlastně jde?

FOTOVOLTAICKÝ OHŘEV VODY I - O co vlastně jde?



Datum konání:
22.11.2023

Ohřev vody představuje pro většinu domácností jeden z hlavních žroutů elektrické energie. I vzhledem k rostoucí ceně energií dává tedy čím dál větší smysl hledat cestu v úsporných opatřeních a větší nezávislosti na distribuční soustavě.

Návrh bez názvu (82).jpg

Náklady na ohřev vody s námi můžete výrazně snížit díky třem možnostem – přímým fotovoltaickým ohřevem vody s pomocí regulátoru, klasickou fotovoltaickou elektrárnou napojenou na elektrický bojler (například pomocí tzv. wattrouteru), případně klasickou fotovoltaickou elektrárnou v kombinaci s instalací tepelného čerpadla. V tomto seriálu se zaměříme na finančně i instalačně nejjednodušší první variantu přímého ohřevu vody.


Jedná se o jednoduchý systém, který není vázaný na distribuční síť. Nemusíte tedy řešit žádná povolení od distributora, abyste mohli s realizací začít, jako je tomu u klasické fotovoltaické elektrárny. Princip fungování je prostý - fotovoltaické panely vyrobí elektrickou energii, která se následně přivede přes regulátor přímo k topnému tělesu v bojleru, kde se přemění na energii tepelnou. Jakmile se voda v bojleru ohřeje na požadovanou nastavenou teplotu, systém se sám vypne, nehrozí tedy přehřátí. Toto ocení zákazníci zejména v létě, kdy je produkce elektřiny z panelů samozřejmě největší a spousta lidí má obavu, co se může stát, když jsou zrovna na dovolené a ohřátou vodu nemá kdo využívat.


I u fotovoltaického ohřevu vody se v Morasolu zaměřujeme na české technologické řešení instalovaných regulátorů, kterých máme v nabídce vícero. Podle zvoleného typu regulátoru a jeho konkrétních vlastností a také podle zvoleného objemu bojleru instalujeme zpravidla 4 až 6 panelů. Potřeba je tedy poměrně malá plocha a díky tomu je možné panely snadno umístit například na zahradní přístřešek nebo na garáž, pokud byste si náhodou nepřáli panely přímo na střeše vašeho rodinného domu.


Aktuálně je možné čerpat na tento přímý fotovoltaický ohřev vody v bojleru dotace a to buď 45 000 Kč (NZÚ standard pro rodinné domy) nebo 90 000 Kč (NZÚ Light pro osoby pobírající starobní důchod, invalidní důchod 3. stupně nebo příspěvek na bydlení). Více informací o těchto dvou možnostech vám představíme v příštím díle našeho seriálu, zůstaňte s námi.


Dále se můžete těšit na:

  • Dotace NZÚ a NZÚ Light na fotovoltaický ohřev vody
  • Fotovoltaický vs solární termický ohřev vody – srovnání
  • České technologické řešení fotovoltaického ohřevu vody
  • Vyplatí se fotovoltaický ohřev vody? Případová studie.


Vykročte směrem k energetické soběstačnosti už dnes a obraťte se na nás pomocí kontaktního formuláře.