Powered by Smartsupp FOTOVOLTAICKÝ OHŘEV VODY III - Fotovoltaický vs. solární termický ohřev vody – srovnání | Morasol, moravská solární s.r.o
Drobečková navigace

Úvod > Blog > FOTOVOLTAICKÝ OHŘEV VODY III - Fotovoltaický vs. solární termický ohřev vody – srovnání

FOTOVOLTAICKÝ OHŘEV VODY III - Fotovoltaický vs. solární termický ohřev vody – srovnání



 

hledáme (Facebook Post) (1).png

 

Každá domácnost je jiná a má své vlastní potřeby, proto neexistuje žádný univerzální návod na ohřev vody pro všechny, ale my v Morasolu se aktuálně zaměřujeme pouze na fotovoltaický ohřev vody, ve kterém vidíme daleko více výhod, než v alternativě. Zhruba deset let zpátky byla termika pro většinu lidí jasná volba kvůli nižší počáteční investici. V současné době se však ceny za oba tyto systémy srovnávají a výhody fotovoltaického ohřevu se derou do popředí.

 

Jak už jsme zmínili v prvním článku našeho seriálu, přímý fotovoltaický ohřev vody v bojleru pracuje na tom principu, kdy fotovoltaické panely vyrobí elektrickou energii, která se následně přivede přes regulátor přímo k topnému tělesu v bojleru, kde se přemění na energii tepelnou. Solární termický systém ohřevu vody ovšem funguje na principu ohřívání teplonosné kapaliny v solárním kolektoru a právě tato kapalina pak ohřívá vodu v bojleru.

 

Fotovoltaický ohřev vody je jednoduchý na instalaci – fotovoltaické panely jsou umístěny na střechu nemovitosti a energie z nich je vedena dvěma solárními kabely do MPPT regulátoru a do bojleru. U termického systému je ale potřeba instalovat potrubí, kolem kterého se musí udělat izolace pro snížení energetických ztrát. Připraveným okruhem se systém musí chladit pomocí nemrznoucí směsi/chladící kapaliny, aby nedošlo k přehřátí (obzvlášť v letních měsících). To se u fotovoltaického ohřevu stát nemůže, protože jakmile se voda v bojleru ohřeje na požadovanou teplotu, termostat zařídí vypnutí.

 

U termického ohřevu se tedy musí navíc řešit pravidelné doplňování nemrznoucí směsi nebo její úplná výměna. I co se týče využitelnosti v rámci celého roku, je fotovoltaika jistě výhodnější – může pracovat, i když je částečně zataženo, protože nepotřebuje pro svou výrobu přímé sluneční paprsky. Solární termický kolektor vám bohužel při nepřízni počasí a oblačnosti nevyrobí nic. 

 

Fotovoltaický ohřev vody

Solární termický ohřev vody

Snadná a jednoduchá instalace bez nutnosti větších zásahů do konstrukce domu

Složitější instalace, nutnost instalace izolovaného potrubí pro chladící kapalinu

Prakticky nulové provozní náklady a celková údržba systému

Nutné počítat s provozními náklady na spotřebu oběhového čerpadla a údržbu/výměnu chladící kapaliny

Minimální energetické ztráty

Pro snížení energetických ztrát je nutná izolace

Větší účinnost i při nepřízni počasí a menším osvitu/mírné oblačnosti

Méně účinný při nepříznivém počasí, obzvlášť v zimě, potřebuje přímé sluneční paprsky

Nikdy se nemůže přehřát

V létě může dojít k přehřátí

 

Souhlasíte s námi, že investovat právě do fotovoltaického ohřevu vody se opravdu vyplatí? Nejen finančně (při aktuálních pořizovacích cenách srovnatelné), ale také co do jednoduchosti, šetrnosti k životnímu prostředí a také bezpečnosti.

 

Neváhejte se nám ozvat pro osobní konzultaci a vytvoření nezávazné cenové nabídky na fotovoltaický ohřev vody, na který můžete čerpat dotaci 45-90 000 Kč v rámci programu Nová zelená úsporám Standard a Nová zelená úsporám Light. Kontaktujte nás pomocí poptávkového formuláře na našem webu https://www.morasol.cz/kontakty.